Het Heelal

Dankzij de Hubble Space Telescoop ( HST ) en andere apparaten en menselijke genieën, hebben we de basis voor een nieuwe kijk op dit bestaan ontwikkeld.  De HST biedt sinds de 90er jaren uitzicht op de oudste stelsels, de ellipsen, die er heel anders uitzien dan spiraalstelsels als 'onze' Melkweg die lijken op pannekoeken. Het in de jaren 50 in de VS ontstane Urantia Boek gaat in op het verschil tussen oude en jongere sterrenstelsels. De tekst werpt licht op de geschiedenis van de aarde en op zaken die met wetenschap, religie, ethiek, psychologie en filosofie te maken hebben.
 


Dank aan : Space Telescope Science Institute 

Volgens Het Urantia Boek is er een belangrijk verschil tussen spiraalnevels, waar het evolutionaire leven zich zou afspelen, en ellipsen die volgens de tekst dienen om het geestelijk leven een thuis te bieden.        

Het is heel knap dat de 'kroonjuwelen' van het universum sinds de 90er jaren - via de HST - zichtbaar zijn gemaakt, maar ook op zijn zachtst gezegd jammer dat bovenstaande HST opnames niet meer staan afgebeeld in atlassen etc.

In Het Urantia Boek wordt de planeet aarde als bijzonder neergezet omdat het - vanuit de geestelijke wereld - een Schepper Zoon ontving, 2.000 jaar geleden.  Zo'n geboorte is iets wat maar een keer in de geschiedenis van - wat het boek noemt - een 'plaatselijk universum' zou plaats hebben.  Schepper Zonen zijn, aldus de tekst, de geestelijke leiders van de plaatselijke universa, partjes heelal met talloze - vaak ook bewoonde - zonnestelsels. 

Volgens Het Urantia Boek zou het universum waarvan ons zonnestelsel deel uitmaakt inmiddels ruim 3.840.000 bewoonde werelden bevatten ( verhandeling 32 ). Iets wat nauwelijks afwijkt van wat ook geleerden en filosofen inmiddels vermoeden : dat we een van vele evolutionaire werelden zijn. 


Zowel wetenschap - de som van vele inzichten ontstaan over vele generaties - als 'openbaringen' als Het Urantia Boek brengen structuur aan in ons begrip van het heelal. Het boek doet dit ook middels het verhaal van mensen als Christus, zij worden in Het Urantia Boek 'met hun Richter gefuseerden' genoemd.  In dit 'New Age tijdperk' gebruikt men wel het woord 'verlicht'. Mensen die een innerlijke zekerheid, wijsheid en blijheid uitstralen die vaak infectueus is. Zij bieden een meer directe, inspirerende  manier van 'religie bedrijven', aan de nieuwe generaties, iets waar reeds nu steeds meer mensen zich in kunnen vinden, gezien een fenomeen als You Tube, waar deze mensen gehoord kunnen worden.