GRAANCIRKELS

Graancirkels zijn geheimzinnige geometrische patronen die verschijnen in graansoorten als tarwe, rogge, gerst, haver en in velden met raapzaad, mosterdzaad, wortelen, aardappelen. Ook zijn patronen waargenomen in sneeuw, ijs, zand en de harde bodem van een rivierbedding. Dankzij de inzet van mensen die ze fotograferen zijn velen inmiddels vastgelegd. Zoals dit bijzondere exemplaar dat in 2002 verscheen bij het dorpje Crooked Soley in Engeland. 

In mijn presentatie leg ik uit waarom deze formatie zo bijzonder is, en te maken lijkt te hebben met het in 1955 verschenen Urantia Boek. Niet alle onderzoekers van graancirkels hebben dezelfde mening over hun afkomst, maar verreweg de meesten vermoeden wel een 'spirituele bron'. 

Courtesy : Steve Alexander

Het verschijnsel boeit wereldwijd veel mensen, maar het wordt onderzoekers niet makkelijk gemaakt, soms zijn de lichtbollen die bij de formaties zijn gespot groot als een skippybal, dan weer klein als een vlinder. Meestal zijn ze rond, ook zijn er wel hoekige exemplaren gespot, het is alsof ze ons bewust willen uitdagen. De 'graancirkelmakers'
( lichtbollen ) worden soms ook wel BOL's genoemd, een afkorting van 'Balls Of Light'.  

Enige jaren geleden ging soms het verhaal dat de formaties door mensen worden gemaakt, echter met sommige formaties, zoals die bij Crooked Soley en ook dit exemplaar, is dit onmogelijk, ook wetend dat de meeste formaties 's nachts worden gemaakt. Deze formatie verscheen in 2010 bij Clay Hill, in Engeland. Merk op dat het lijkt alsof de groep mensen links op de foto naast iets staan wat op een podium lijkt, terwijl natuurlijk dit een gewoon veld betreft, vlak.  

Courtesy : Steve Alexander

Het ziet ernaar uit dat we in deze 21e eeuw in bijzondere tijden leven, waarin we de waarde van schoonheid herontdekkken, en een plaats leren geven binnen de vraag waarom we leven, en of waarin we ons bevinden toeval is of dat er meer aan de hand is.  Hoewel ook graancirkel onderzoekers veel te danken hebben aan de wetenschap, is er vooral nog een spanning voelbaar wanneer mensen met uiteenlopende meningen  in gesprek gaan over dit onderwerp. Immers in de wetenschap, en dus in de media, wordt het verschijnsel vooralsnog nauwelijks serieus beschouwd. 

Courtesy : Steve Alexander 

Bovenstaande formatie uit 2000 heeft een heel mooie 'lay' zoals onderzoekers het noemen, een bloemachtig motief en tien prachtig 'gelegde' cirkels.  Het is opvallend dat het hier gaat om tien cirkels, in de meeste formaties zijn getallen als drie, zeven en twaalf terug te vinden, als ook hun veelvouden en combinaties. Je zou die getallen merktekens kunnen noemen, die vaak bewust lijken te worden achtergelaten door de makers.